Közhasznú szervezet

Adószámunk: 18102815-1-41 Bankszámlaszámunk: 10700392-25512601-51100005

Nem dohányzó közösség!

Kérlek, te se dohányozz.

Mielőtt rágyújtanál

Néhány infó a dohányzásról, nem csak gyerekeknek

Terhesség alatti dohányzás:

“A szakemberek szerint a dohányzás meddőséghez, a szexuális teljesítőképesség romlásához is vezethet. A kismamák már a megszületendő gyermekért is felelősek. A dohányzás leggyakoribb, terhesség alatti szövődménye a magzat elhalálozásához  vezethet. A terhesség alatt maradandó károsodást szenvedhet a magzat. Az újszülöttek között kimutatható a cigarettázás következményeként a nyúlajak, farkastorok és az oly gyakori szívhiba. A dohányzó nőnek gyakrabban születik kis súlyú gyermeke, és a hirtelen csecsemőhalál is nagyobb számban fordul elő.”

Passzív dohányzás:

“Tovább károsodnak a gyermekek olyan családban, ahol a szülők rendszeresen cigarettáznak, hisz a passzív dohányzás kimutatható veszélyt jelent mindenkire, aki “füstölgő” ember mellett él. A passzív dohányzás nemcsak a megszületett, hanem a még meg nem született gyermekre is kártékony: az otthoni levegő rendszeres és intenzív szennyezése az anya szervezetén keresztül fejti ki ártalmas hatását a magzatra.

Ha a nemdohányzók fejfájásra, köhögésre, nehéz légzésrem, szédülésre panaszkodnak – együtt szenvedik el a dohányzó ember szervezetét érő károsodást, miközben rá sem gyújtanak.”

 

A dohányzás egyéb veszélyei:

“A dohányzás maradandó egészségkárosodáshoz vezethet: a tüdőrák, a szívinfarktus, a szélütés, az ödéma és a  krónikus betegségek kialakulása egyértelműen visszavezethetőek a dohányzás káros és kóros szokására.

A nikotin fokozza a vérrög kialakulásának veszélyét, mely vérellátási zavart okozhat akár az agyban, a szívizomban.  Szintén ennek hatására emelkedik meg a vérnyomás, mely jelentősen növeli a szív munkáját. Ha a koszorúér-hálózat nem teljesen ép, akkor ez különösen komoly következményekkel járhat.”

 

Néhány statisztikai adat:

“A dohányzás évente 3,5 millió ember halálához járul hozzá!

A rendszeres dohányzás 25%-kal rontja a fizikai teljesítőképességet!

A dohányos embernél 10-15 évvel előbb jelentkeznek a légúti megbetegedések első jelei!

A világ férfilakosságának 47, a női tagjainak 12 százaléka van kitéve e káros szenvedély okozta betegség következményeinek!”

“Ki nem mutatott számadat, de elgondolkodtató kérdés: közülük vajon hányan édesanyák, illetve édesapák?”

“Ne gyújts rá!

– szól a tiltás mindazokhoz, akik a családjukért felelősen gondolkodnak”

” Valamiben meg kell halni”-vetik oda a fölényes dohányosok, akik igazából nem tudnak magyarázatot adni, miért is mérgezik magukat és a környezetükben élő embereket. A stresszhelyzet levezetését, a szorongások, félelmek feloldásának lehetőségét látják benne.

Érkemes mérlegre tenni az előbb felsorolt magyarázatokat és a dohányzással járó következményeket.”

November 19., a nemdohányzók napja!

Forrás: Népszabadság, 2000. november 16. (Németh Ibolya)

 

“Minden hatodik percben valaki a dohányzás következtében elpusztul!”

Forrás: Szíves szakácskönyv, 17-22. oldal- Kockázati tényezők fejezet

Egészségügy-szenvedélybetegség

Egészségügy – Fiatal korban könnyebben alakul ki kóros függőség

 

Budapest, 2006. október 31., kedd (MTI) – Minél fiatalabb életkorban kezd dohányozni valaki, annál súlyosabb lesz szenvedélybetegsége – írta a The New York Times egészségügyi mellékletében az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) támogatásával készült vizsgálat eredményeit összegezve.

Ha a fejlődés korai szakaszában lévő agyat támadja meg a nikotin, olyan változást hoz létre az agy szöveteiben, a neuronok közötti szerkezetben, hogy ennek következtében az adott személy sokkal érzékenyebbé válik a függőséggel szemben – hangsúlyozzák amerikai neurológiai kutatók.

A pittsburghi egyetem kutatócsoportja spektroszkópos mágneses rezonanciás vizsgálattal (MRSI) elemezte, miként hat akutan az idegsejtek sejthártyáira, az agy funkcionális központjaira a nikotin. Megfigyeléseik szerint olyan molekuláris és anyagcsere-változásokat hozott létre az agyban a nikotin, ami az idegsejtek, a neuronok sejthártyájának pusztulásához vezetett. E módosulások különösen a férfiaknál voltak jellemzőek – állapították meg, s eredményeikről egy atlantai neurológiai rendezvényen számoltak be.

Az említett vizsgálati eredmények megerősítik azokat a korábbi epidemiológiai ismereteket, amelyek szerint a dohányzást már serdülőkorban elkezdők közül jóval többen maradnak egész életükben dohányosok, mint azok körében, akik az élet későbbi szakaszában szoktak rá a cigarettára.

(MTI-Panoráma)  khj

MTI  2006. október 31., kedd  16:34

Legutóbbi bejegyzések