Közhasznú szervezet

Adószámunk: 18102815-1-41 Bankszámlaszámunk: 10700392-25512601-51100005

Nem dohányzó közösség!

Kérlek, te se dohányozz.

RÖVIDEN AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRÓL

Mit igyunk, mit ne igyunk 

Mit igyunk? 

“Az emberi szervezet a táplálékok alkotóelemei közül legkevésbé a vizet tudja nélkülözni. Az éhezést hetekig ki lehet bírni, de négy-öt napos szomjazás összeegyezhetetlen az élettel. Testünk fele-háromnegyede – életkortól függően – vízből áll, az izmok háromnegyede, a zsírszövet egynegyede víz, még a csontoknkak is víz az egyötöd része.”

“A víz sok hasznos fealadata közül egyik a szállítás. A tápanyagok a sejtek közötti állományban lévő víz közvetítésével jutnak a sejtbe, ott a víz segítségével használódnak fel és a keletkezett végtermékek a víz által távoznak el a sejtekből és jutnak el a tüdőbe, a vesébe, a  bélcsatornába és kerülnek ki a szervezetből.”

“A vízzel kapcsolatos a szervezet hőszabályozása – a test hőmérséklete csökken, amikor víz párolog el a bőrről. Nagy melegben vagy erős munka, sport hatására a test belső hőmérsélete megnő, ilyenkor a bőr és az agy hőérzékelői erősebb munkára késztetik a bőrben lévő verejtékmirigyeket, és a fokozott verejtékezés lehűti a testet. Vízre van szüksége az izületeknek a sima mozgáshoz, a tápcsatornában az emésztéshez, valamennyi szerv, minden sejt működéséhez. Víz nélkül nincs élet!”

Mennyi folyadékra van szükségünk naponta?

“A verejtékezéssel, légzéssel, vizelettel és széklettel általában 2,0-2,5 liter víz távozik, ugyanennyit kell elfogyasztanunk. A szükséges folyadékmennyiség több mint felét italokkal, a kisebbik részt szilárd táplálékokkal fogyaszthatjuk el és egy kevés víz a szervezetben is keletkezik.”

“A legfontosabb ital a tiszta víz. Nagyon jók az ásványvizek, a bennük oldott ásványi sókra – kálcium, magnézium, vas, fluor – is szüksége van a szervezetnek.

Kítűnő ital még a limonádé és a  gyümölcslevek, valamint az otthon készült gyümölcsprés-nedvek, turmixok és a  különféle teák is.”

“Az ételek közül a levesek és a főzelékfélék a legalkalmasabbak a folyadékpótlásra.”

“A gyümölcsökben és zöldségfélékben igen sok a víz.”

Néhány példa:

“a gombáknak, görögdinnyének, brokkolinak több mint 90%-a,

a tejnek, almának, szőlőnek, narancsnak, citromnak, legtöbb főzelék- és zöldségféléknek 80-90%-a,

a halaknak, kemény tojásnak és a sült krumplinak  70-80%-a,

a húsoknak 60-70%-a,

a kolbászféléknek 40-50%-a,

kenyérféléknek 30-50%-a,

a sajtoknak 30-40%-a víz,

a diófélék, olajos magvak víztartalma a legkisebb,5-6%.”

Forrás: Egészséges táplálkozás gyermekeknek, felnőtteknek, Táplálkozási Fórum, ÁNTSZ, Szívbarát Program

2007.05.08 10:19

Szófogadó gyereket akar? Adjon neki sok vizet!

A gyermekek egészséges táplálkozására már többé-kevésbé odafigyelnek a szülők és a döntéshozók, arra azonban nem, hogy elegendő folyadékot isznak-e. Pedig a kiszáradás súlyos veszélyt jelent nem csupán az egészségükre, hanem az iskolai teljesítményükre is. Ráadásul nyugodtabbak és szófogadóbbak, ha elegendő vizet isznak.

A gyerekek szervezetének víztartalma nagyobb, mint a felnőtteké (15 százalék az 5-10 százalékkal szemben), és gyorsabban is veszítenek vizet, mint a nagykorúak. Emiatt kell arányaiban több folyadékot fogyasztaniuk a felnőtteknél.

“Az elégtelen folyadékbevitel hátrányosan befolyásolja a gyerekek szellemi teljesítményét és tanulási képességeit” – figyelmeztetett a Brit Orvosi Szövetség munkatársa.

Enyhébb fejfájást, szédülést, fáradtságot okozhat, valamint csökkenti a gyerekek éberségét és koncentrációs képességeit, ha nem isznak eleget – tette hozzá Hilary Forester.

Amerikai kutatók szerint az egy-három év közötti gyerekeknek napi 9 deciliter, a 4-8 éveseknek 1,2 liter, a 9-13 évesek közül a lányoknak 1,6 liter, a fiúknak 1,8 liter; a 14-18 évesek közül a lányoknak 1,8 liter, a fiúknak 2,6 liter folyadékot kell fogyasztania.

Nagy-Britanniában viszont a 11-18 év közötti gyerekek negyven százaléka nem iszik többet napi 1,2 liternél.

 

Azonnali hatás

Kutatások bebizonyították, hogy amikor már érezzük a szomjúságot, vagyis elveszítettük testsúlyunk 1-2 százalékát, akkor már tíz százalékkal csökkentek szellemi képességeink. Szerencsére a vízivás azonnal “újraéleszti” a szervezetet, a gyerekek nem csupán jobban tudnak koncentrálni, de nyugodtabbá és szófogadóbbá is válnak.

Ezért szükséges nem csupán az, hogy minden iskolában legyen egészséges ivóvíz, hanem az is, hogy a gyerekek a nap bármely percében hozzá is jussanak.

https://inforadio.hu/hirek/eletmod/hir-120582

Legutóbbi bejegyzések