Közhasznú szervezet

Adószámunk: 18102815-1-41 Bankszámlaszámunk: 10700392-25512601-51100005

Nem dohányzó közösség!

Kérlek, te se dohányozz.

FŰ (DE NEM A GYEP) ÉS EGYÉB KÁBÍTÓSZEREK

“A WHO 1977-es ajánlása szerint drognak számít minden olyan anyag, amelynek bevétele befolyásolja az agyműködést, “amelynek fogyasztása veszélyes, visszaélésre alkalmas vagy deviáns”. Ennek alapján nemcsak a büntető törvénykönyv szerint illegálisnak számító marihuána, hasis, opiátok, LSD, crack, kokain, heroin, Ecstasy, anabolikus szterodikok, szerveoldószer-inhalálás tekinthető dorgnak, hamnem a sokak által legálisan használt alkohol, cigarette, nyugtatók, valamint a kávé is. ”

Hogyan is kezdődött hazánkban? 

“Az illegális kábítószerek fogyasztása és forgalmazása hazánban a 90-es évekig nem okozott jelentősebb társadalmi problémát.

A 60-as években elterjedt ragasztószergőz-belélegzés, a 80-as években tért hódító, intravénásan adagolható opiátszármazékok használata csak kisszámú drogfogyasztót érintett és inkább médiaszenzációnak számított, mint társadalmi problémának.

A rendszerváltást követően hirtelen megnőtt a beszerezhető drogok választéka, és kialakult a belső piac.”

Mi a helyzet ma?

“Hazánban a jelenleg leggyakrabban használt, tiltott drogok a marihuána, a hasis és az ún. amfetaminszármazékok (Ecstasy tabletta) mellett jelen van a heroin, a kokain, illetve az LSD is. ”

“1995 és 1999 között a marihuánát legalább egyszer használók aránya több mint háromszorosára emelkedett a középiskolások körében. Emellett átlagosan minden huszonötödik középiskolás kipróbálta már az LSD-t és az Ecstasy tablettát, mely általában a techno-acid-house műfajú zenét játszó diszkók látogatókörében népszerű.”

“Az utóbbi években a magyar lakosság egy része is fogyasztóvá vált, melynek különösen szomorú aspektusa, hogy a drogozás sajnos felütötte fejét a közép- és az általános iskolákban is”. A Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság ismertetőjében “egyre súlyosbodó gondokról számol be: hazánkban az utóbbi három évben megduplázódtak a kábítószerekkel összefüggő bűncselekmények, és az egészségügyi intézetekben nőtt a drogproblémával küzdők száma.1993-ban ketten, 1998-ban már 22-en vesztették életüket túladagolás miatt.”

1999 március 1-től új drogtörvény lépett életbe!

“A magyar büntetőjog nem tesz különbséget az egyes kábítószerek között. Így a törvény szerint marihuána tartásáért vagy fogyasztásáért ugyanolyan büntetést lehet kapni, mint a heroin használatáért. A bírói jogalkalmazás során van arra mód, hogy enyhítő körülményként figyelembe vegyék, ha csak kevésbé veszélyes kábítószer szerepelt az ügyben, azonban ez a fajta különbségtétel nem igazán áll arányban az egyes szerek egyénre és társadalomra való veszélyességének különbségeivel. A törvény különbséget tesz kábítószerfüggők és a kábítószert még csak alkalmi szinten fogyasztó elkövetők között. A drogfüggők szinte minden esetben enyhébb büntetésre számíthatnak az alkalmi fogyasztóknál.” “Míg a drogfüggők bizonyos feltételek teljesülése esetén egy hathónapos, folyamatos gyógykezeléssel “kiválthatják” a büntetőeljárást, az alkalmi fogyasztóknak erre nincs lehetőségük.”

“Lényeges változás az ún. védett helyszínek bevezetése. ”

“Ha egy 16 éves diák egy művelődési házban vag akárcsak annak környezetében hasonló korú barátját megkínálja egy marihuánás ciagrettával, akkor a törvény szerint 5-10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Ha egy 18. évét betöltött személy egy 17 éves fiatalnak ad akár ingyen bármilyen csekély mennyiségű drogot, akkor azért 5-10 évvel büntethető.” (Forrás: pulzus (professzionális életmós- és egészségmagazin) 2000/6.

“Fogyasztás (mennyiségől függetlenül): 2 évig terjedő szabadségvesztés

Csekély mennyiségű kábítószer fogyasztói típsú magatartás: 2 évig terjedő szabadségvesztés, vagy pézbüntetés, vagy közérdekű munka

Csekély mennyiségű kábítószert kínál, átad: 2 évig terjedő szabadságvesztés

Csekély mennyiségnél több kábítószer fogyasztói típusú magatartás: 5 évig terjedő szabadságvesztés

Csekély mennyiségnél több kábítószert kínál, átad: 2-8 évig terjedő szabadságvesztés

Jelentős mennyiségű kábítószer fogyasztói típusú magatartás: 5-15 évig terjedő szabadságvesztés

Jelentős mennyiségű kábítószer terjesztői típusú magatartás: 10-15 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztés”

 

Forrás: Légy észnél! Drogmegelőzési magazin 2. kiadás

Legutóbbi bejegyzések