EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Vitaminok
A vitamin a latin VITA szóból származik, ami azt jelenti ÉLET.
A ma ismert vitaminok:
A-, E-, D-, K-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-vitamin, niacin, pantoténsav, folátok és biotin.
“A vitaminok szabályozzák, segítik a szervezet működését, a sejtek életét.”
Ezeket a nagyon fontos védő anyagokat pedig a táplálékokból lehet beszerezni.
Egy kis történelem:
“Már évszázadokkal ezelőtt tudták például, hogy a skorbutnak nevezett betegség akkor tört ki a matrózokon, ha a hajóskapitány nem gondoskodott elegendő gyümölcsről és zöldségről a hosszú hajóútra. Akkor még nem tudták azt, hogy ennek hiányában nem jutottak az emberek C-vitaminhoz.”
“A ma ismert 13 vitaminból csak 3 keletkezik a szervezetben is, a többit készen kell kapnunk a táplálékokkal. Szerencsére mind az állati, mind a növényi táplálékok tartalmaznak vitaminokat, de nem egyforma arányban. Ezért kell változatosan táplálkozni!”
A-vitamin: szükséged van rá a növekedéshez, a fogak, a csontrendszer és a bőr épségéhez, a sötétben, a szürkületben való látáshoz. (zöldség, gyümölcs, tej, tojás, máj).
B12-vitamin: a vérképzést, izmok építését segíti (húsok, tej, tojás).
C-vitamin: növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességet, erősíti a szervezeted védőrendszerét. “Egy pohár frissen facsart narancslé, vagy 20 dkg földieper, málna illetve sárgadinnye az egész napi C-vitamin szükségleted fedezi!” “Ha naponta eszel gyümölcsöt, zöldség- és főzelékféléket, akkor elegendő C-vitamin kerül a szervezetedbe. Így gyorsan gyógyúlnak majd a sebeid, és a betegségekkel szembeni ellenállsod is javul.”
D-viatmin: erős csontrendszerhez elengedhetetlen. A tej, tejtermékek, hal, máj mind tartalmaznak D-vitamint. Azonban fontos, hogy sokat tartózkodj a szabadban, mert a “napfény hatására a bőr alatti szövetekben is keletkezik D-vitamin.” Ezért van az, hogy a kisbabákat télen is napoztatják az anyukák, persze jól bebugyolálva.
Együnk sok gyümölcsöt!
Mert a gyümölcs
“finom, édes, zamatos csemege,”
“üdítő, frissítő hatású,” “nagy víztartalmuk miatt kítűnő szomjúságoltók! Bizony a cukros vizek helyett sokkal élvezetesebb és egészségesebb gyümölcsökkel csillapítani a szomjat!”
“tele van vitaminokkal és ásványi sókkal”
Átlagosnál több C-vitamint tartalmaznak: citrom, mandarin, narancs, málna, ribizli, szeder
Béta karotint (amiből a szervezet A-vitamint készít) tartalmaznak: sárga- és a
narancsszínű gyümölcsök, sárgadinnye, kajszibarack, mandarin, narancs, meggy,
őszibarack
“nem hízlal,”
“rendszeres és bőséges fogyasztása csökkenti a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések kialakulásának veszélyét!”
Hogyan tegyünk az egészségünkért?
“Elszomorító tény, hogy a magyar férfiak várható élettartama a legalacsonyabbak között van Európában. Az adatok elemzése jelzi a bajt, felhívja a figyelmet, hogy valamit tenni kell… Fontos veszélyeztető tényezőként okolhatjuk a helytelen táplálkozási szokásainkat.”
“A forgalomban lévő élelmiszerek nagy része túl sok mesterséges anyagot tartalmaz. Annak érdekében, hogy minél kevesebb jusson ezekből a gyermekek szervezetébe, még tehetünk valamit. Ne vásároljunk olyan élelmiszereket, amelyek feltűnően sok színezéket, tartósítószert, adalékanyagot tartalmaznak.”
Néhány jótanács:
“Minél több gyümölcs, nyers vagy párolt zöldség kerüljön az asztalra, amit lehetőleg a főétkezések előtt egy órával ajánlatos elfogyasztani.
Igyunk tiszta vizet, vagy különböző gyümölcs,- vagy gyógyteákat, citrom levéből készült és mézzel ízesített ásványvizet.
Töröljük étkezési szokásrendünkből a cukrozott szörpöket, befőtteket, kólaféléket.
Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, péksüteményt.
Együnk minél kevesebb kekszet, ropit, chips-et!
Szerepeljen kevesebb füstölt hús, felvágott, húskonzerv, állati zsiradék az étrendünkben, és legyen minél több alacsony zsírtartalmú tej, tejföl, sajt, hal, baromfi (bőr nélkül),
Édesítőként fedezzük fel a barnacukrot, a mézet
Biztosítsuk a nyugodt, kultúrált étkezés feltételeit.”
Forrás: Mentor (Oktatási, Egészség- és Életmódmagazin) 2000. augusztus-szeptemberi szám, 27. oldal, Kiss Tiborné: Az egészség íze